Open brandweer dag

Posted

Open Brandweer Dag 2018

Ook in 2018 wordt er weer een Open Brandweer Dag georganiseerd. Deze wordt landelijk georganiseerd door de Nederlandse Brandweer. Elke brandweerkazerne doet hier aan mee. Dit is voor de brandweer namelijk een uitgelezen kans om mensen te informeren over brandgevaar en brandpreventie. Bovendien is het een goede manier om midden in de samenleving te blijven staan.

Veel korpsen zijn afhankelijk van vrijwilligers om de brandweerteams samen te stellen. U moet u voorstellen dat het wettelijk is bepaald dat alle woningen en bedrijfsgebouwen binnen een bepaald aantal minuten bereikt moet kunnen worden door een brandweer. In dichtbevolkte gebieden is dit makkelijker te bereiken dan in dunbevolkte gebieden. Daar staat dan weer tegenover dat de rit in dunbevolkte gebieden vaak sneller gaat door het ontbreken aan verkeer, terwijl in grote steden de doorgang van verkeer een stuk moeizamer gaat. Bovendien dienen er in dichtbevolkte gebieden meer teams klaar te staan om opgeroepen te worden.

Kortom: door heel Nederland zijn er brandweerteams nodig. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week, elke dag van het jaar moet er door het gehele land teams klaar staat om uit te kunnen rukken in geval van een brand en/of ander noodgeval. Deze beschikbaarheid is essentieel voor het redden van levens en het voorkomen dat branden uitslaan. Maar, u raadt het al, het budget is maar beperkt. De brandweer wordt gefinancierd door de centrale overheid. Burgers hebben ook een verantwoording in de bescherming van henzelf en andere burgers. Oftewel: de vrijwillige brandweer is een belangrijk onderdeel van de brandweer in Nederland.

In de vrijwillige brandweer worden burgers opgeroepen om verantwoording te nemen en als brandweerman een onderdeel te zijn van het beschermen van elkaar en zorgdragen voor de samenleving. In een brandweerteam zijn er altijd een aantal professionals, maar ook een aantal vrijwilligers.

De vrijwilligers moeten verplicht en met regelmaat cursussen volgen en opfriscursussen met succes afronden. Daarnaast hebben ze de verplichting om in goede vorm te blijven zodat ze hun werkzaamheden goed kunnen uitvoeren. Ze moeten in hun eigen tijd dus een sportief leven leiden.Leo Vegas

De vrijwillige brandweerlieden werken zowel overdag als ’s nachts. Wanneer ze een nachtdienst hebben, kunnen ze gewoon slapen. Als er een noodgeval binnenkomt, worden ze wakker en zijn ze getraind om in enkele seconden zich aan te kleden en paraat te staan bij de brandweerwagen. In dit geval zal hun dienst gevolgen hebben voor hun nachtrust en nachtritme. Hierover worden echter van tevoren afspraken gemaakt met hun werkgever overdag, zodat ze de dag na een drukke nacht als vrijwillige brandweerman of –vrouw rust kunnen nemen en niet meteen aan het werk moeten voor hun betaalde baan.

Toch is de realiteit dat vrijwillige brandweer personen vaak een betaalde baan hebben van 3 of 4 dagen in de week, zodat ze beide verantwoordelijkheden kunnen combineren. Bovendien zijn er veel vrijwillige brandweerlieden die als zzp’er werken en overdag op de brandweerkazerne aan het werk zijn terwijl ze op oproep staan als brandweer.

Zo kunnen we elkaar een beetje helpen. Bent u geïnteresseerd in een functie als vrijwillige brandweer? Wij kunnen altijd nieuwe leden gebruiken. Vraag ons om meer informatie of kom eens langs op de kazerne.