Een brandveilig huis

Posted

Je huis brandveilig maken

Veel inwoners van Hilvarenbeek zijn oprecht geïnteresseerd in meer informatie over het brandveilig(er) maken van hun huis. Deze website is een perfect platform voor ons om hier mee informatie over te geven. Dat doen we graag. Het is namelijk onze kerntaak om branden te blussen én te voorkomen.

Bij fabrieksruimtes en openbare gebouwen is het gebruik van brandwerend materiaal erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan brandwerende vloerbedekking in een school of brandwerende verf op de muur. Deze maatregelen kunnen goede, positieve effecten hebben op het uitslaan van de brand, waarbij de brand zich aanzienlijk minder snel zal verspreiden waardoor mensen langer de tijd hebben om veilig het pand te kunnen verlaten. Dat zijn levensreddende seconden, maar ook belangrijke seconden die voorkomen dat een persoon ernstige brandwonden krijgt waar hij of zij zijn of haar hele leven mee zou rondlopen.

Bij woningen ligt dit heel anders. Bij woningen zijn de maatregelen ter brandpreventie een stuk makkelijker en overzichtelijker. Ik zet ze graag voor u op een rijtje:

  1. Brandblusser. Heeft u een brandblusser in huis? Heeft u deze op een makkelijk te bereiken plek opgeborgen? Is deze recentelijk nog gecontroleerd door uzelf of de brandweer op functionaliteit?Leo vegas

Wij raden u aan om op elke verdieping van het huis tenminste 1 brandblusser te hebben. Ten alle tijden in ieder geval een brandblusser in de keuken. De beste plek is naast het fornuis, want hier ontstaan de meeste branden. Het is aan te raden om de brandblusser elk jaar te controleren op functionaliteit en of de zegel er nog op zit. Na een aantal jaar is het goed om de brandblusser te vervangen, omdat de functionaliteit achteruit kan gaan, ook wanneer deze niet is gebruikt.

  1. (Nood)uitgangen. Wanneer er een brand ontstaat, hoe kunt u dan veilig het huis verlaten? Wanneer deze overdag gebeurt, bijvoorbeeld bij het koken, ziet u de brand ontstaat, is iedereen wakker en kan iedereen tijdig het huis verlaten of de brand blussen. Dit is anders wanneer de brand ’s nachts ontstaat. De meeste doden en gewonden vallen tijdens branden in de nacht. ’s Nachts ligt iedereen in bed. Wanneer de brand wordt opgemerkt, kan deze al in een vergevorderd stadium zijn waardoor de trap naar beneden wellicht onbegaanbaar is geworden. Hoe kunt u dan het huis verlaten? Via ramen? Over het dak? Ga dit na en bespreek dit in uw huishouden.
  2. Brandalarmen. Dit is, tezamen met de brandblussers, een essentieel onderdeel in elk huishouden. U dient overigens niet alleen brandalarmen te hebben, maar ook koolmonoxidealarm in de keuken en/of bij de cv-ketel. Met name wanneer een brand ’s nachts ontstaat, is het brandalarm waarschijnlijk de enige waarschuwing die u zal krijgen. Hang dus op elke verdieping ten minste 1 brandalarm. Vergeet deze niet eens per jaar te controleren en de batterijen te vervangen wanneer deze op zijn. Haal deze batterijen nooit uit het brandalarm, om welke reden dan ook. Het is een veel geziene fout dat brandalarmen bij een brand niet zijn afgegaan doordat de batterijen een keer zijn verwijderd en nooit zijn teruggeplaatst. Een brandalarm is een levensreddend apparaat, vergeet dat niet.

Wanneer u verder nog vragen, kunt u ons deze altijd stellen. Of u kunt op internet bij bekende websites meer informatie inwinnen.